Anne adaylarının gebe olduklarını öğrenir öğrenmez ne zaman doğum yapacağı en çok merak ettiği konuların başında gelir. Anne adayları ne zaman yapacağı konusunda doğru olarak hesap yapamayabiliyorlar. Site olarak biz de anne adaylarının gebelik hesaplarını en doğru şekilde yapabilmeleri için GEBELİK HESAPLAMA CETVELİ (Hesaplama cetveli http://www.annevebebek.gov.tr/content/hesapla verilerine göre hazırlanmıştır) aracımızı yaptık. Gebelik hesaplama aracı ile doğum tarihi hesaplama , gebelik haftası belirleme , gebelik (hamilelik) haftası hesaplama, hafta hafta hesaplama, ay ay hesaplama yapabilirsiniz.
Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?
Sizler için özel olarak geliştirdiğimiz ve sayfa balında bulunan gebelik hesaplama cetveli ile otomatik olarak kolayca hesaplayabilirsiniz.
Gebelikte Kilo cetveli (kilo alımı)
9 aylık gebelik 3'er aylık dilimlerle 1. Trimester, 2. Trimester, 3.Trimester şeklinde ifade edilir. Gebelik süresince kilo alımını da bu 3'er aylık Trimester dönemlerine göre takip etmek gerekmektedir.
- 1. Trimester haftalık 400 gram.
- 2. Trimesterde haftalık 200-250 gram.
- 3. Trimesterde ise haftalık 350-400 gram şeklinde alınan kilo ideal olarak kabul edilir.
Not: Gebelikte kilo alımı anne adayının hamilelik öncesi kilosuna beden kitle indeksine göre değişkenlik gösterir. Bundan dolayı yukardaki değerler yaklaşık değerler olup kilo alımı herkeste aynı şekilde olamayabilir. Kilo alımınızla ilgili daha net bilgiyi hekiminiz beden kitle indexsinizi hesaplayarak bilgi verebilir.
Gebelik Haftaları Özet
1., 2. ve 3. Gebelik Haftaları: Bu haftalar yumurtalıktan yumurtanın çatladığı ve döllenmenin olduğu haftalardır. Daha gününüz geçmemiştir, dolayısı ile siz henüz gebeliğinizin farkında olmadığınız için gebelikten şüphelendiğinizde bile doktora sormadan herhangi bir ilaç kullanmamanız önemlidir.
4. Gebelik Haftası: Adet beklediğiniz haftadır. Bir kaç hücreden ibaret olan bebeğiniz döl yatağına bu haftada tutunur. Bebeğiniz henüz ultrasonda görülmeyebilir. Kanda yaptırdığınız gebelik testi pozitif çıkacaktır. Bu hafta müjdeyi aldığınız haftadır.
5. Gebelik Haftası: Ultrasonda bir kesecik belirmiştir. İleride organlarını oluşturacak olan üç katman halindedir. Bu keseciğin içinde bebeği görmek için biraz daha sabretmeniz gerekebilir zira sadece birkaç milimetre boyutundadır.
6. Gebelik Haftası: Artık doktorunuz sayesinde ultrasonda bir gebelik kesesi içinde bebeğinizi bir mercimek tanesi kadar görebilirsiniz. Bu haftada nöral tüp dediğimiz ileride omuriliği oluşturacak sırt kısmındaki yapı kapanır. Kalbi ilk kanı pompalamaya başlar. Kalbi dakikada 150-160 atım atmaktadır. İleride yüzünü oluşturacak ilk yapılarda oluşmaya başlamıştır ayrıca kol bacak tomurcukları seçilebilir. Mercimek büyüklüğünde bir canlıdan beklemeseniz de artık tüm organları gelişme sürecindedir.
7. Gebelik Haftası: Boyu yaklaşık 7 mm'dir. Artık el ve ayak çıkıntıları daha rahat seçilebilir. Kordonun ucuna bağlı hamakta sallanır gibi durur. Ultrasonda siz de kabaca şeklini anlayabilirsiniz. Beyin yarı küreleri gelişmeye devam eder
8. Gebelik Haftası: Baş popo mesafesi 13 mm kadardır. Ultrasonda da büyük kafası ile fasulyeye benzer. Kol ve bacak çıkıntılarının ucunda el ve ayakları yumru halinde görülebilir. Henüz parmakları yapışık olup birbirinden ayrılmamıştır. Göz ve kulakları oluşmuştur. Beyinde sinir hücreleri bir biri ile bağlantı yapmaya devam etmekte ve sinir ağını oluşturmaktadır. Henüz dış cinsel organları ayrışmamıştır kız ,oğlan ayrımı yapılamaz.
9. Gebelik Haftası: Artık ultrasonda insana daha çok benzer. Gelişmesi daha detaylara inmiştir. Kolları dirsekten kıvrılmıştır. Göz kapakları tamamlanmış olup ama henüz ayrılmadıklarından açılıp kapanma hareketi yapamazlar bunun için yeterli kas ve sinir gelişimi de yapım aşamasındadır. Cinsiyet organları yapılmaya başlansa da henüz ultrasonda seçilemez. Plasenta (bebeğin eşi) çalışmaya başladığından hormonal olarak annenin yumurtalıklarına bağımlılık azalır. Yani düşük ihtimali nispeten azalmıştır.
10. Gebelik Haftası: Yaklaşık 30 -35 mm'dir. Gözün iris tabakası bile oluşmuştur. Beyin gelişimi hızla devam etmekte olup kafa her zaman oran olarak gövdeden büyüktür. Kafa ve gövde bir birinden uzaklaşmaya boyun belirmeye başlamıştır. Gelişiminin en kritik dönemini başarı ile tamamlamış. İlk zorlu dönemeci atlatmıştır. Bundan sonra enerjisini detaylandırmaya harcayacaktır. Artık o bir embriyo değil fetüstür. Kol ve bacaklarını kıvırabilir. Ufak tekmelerini doktor kontrollerinde görebilirsiniz ancak sadece kendi sularını dalgalandıracak kuvvettedir siz hissedemezsiniz.
11. Gebelik Haftası: Boyu 50- 65 mm ve ağırlığı 8 gr kadardır. Kemikleri sertleşmeye ve gelişmeye başlamıştır. Göz araları geniş kulakları da düşüktür. İleriki dönemde bunlar nihai yerlerine ulaşacaktır. Hareketleri daha da artmıştır ama hala bunları hissedemezsiniz. Bir ipin ucunda topaç gibi ani sıçrama hareketleri yaparlar, bu kordonlarının uzaması için gereklidir. Karaciğerde kan hücre yapımı da bu haftada başlamıştır.
12. Gebelik Haftası: Bu haftada parmaklarını açıp kapayabilir. Tırnakları oluşmaya başlamıştır. Ağızları ile emme hareketi yaparlar ve bu ultrason sırasında gözlemlenebilir. Hatta idrarlarını bile yapmaya başlamışlardır. Boyu yaklaşık 70-80 mm, ağırlığı ise 12-15 gram kadardır. Artık kemikleşme başlamıştır. Kıkırdakların hızla kireçlenmesi ve kemiğe dönüşümü bu dönemlerde gerçekleşmeye başlar. Burun kemiği ultrasonda görülebilir hale gelir. Plasentanın oluşumu da tamamlandığından hamileliğin devamı için gerekli hormonların üretimi arzulanan düzeye ulaşmıştır. İkili tarama testi (11-14 hafta) bu hafta içinde yapılabilir.
13-14. Gebelik Haftaları: İnce derisinden tüm damarları görülebilir. Vücut gelişimi hızla devam ederek kafaya göre oranı giderek artar. Boyu (baş-popo) 85-90 mm, ağırlığı 25-35 gram kadardır. Bağırsakları kordon içerisinden karın içindeki yerlerine yerleşmekte ve karın ön duvarı oluşmaktadır. Dalakta kan hücresi yapımı başlamıştır. Yüz kasları sinirleri yüz mimiklerini yapabilecek kadar gelişmiştir. Ultrasonda esneyip, kaş çatabilir. Kol ve bacakları son uzunluklarına ulaşmış olup bundan sonra tüm vücut büyümesi ile paralel büyüyeceklerdir. Siz daha hissedemeseniz de hareketlerinde kuvvetlenme ve artış devam etmektedir.
15-16. Gebelik Haftaları: İlk üç ayda yapımı büyük ölçüde tamamlanan bebeğiniz enerjisini büyümeye harcamaya devam eder. Ağırlığı 100 gr kadardır ve 16 haftadan itibaren kilosundaki artış hızlanır, bu sizin kilo almanıza da yansır. İkinci trimesterden itibaren kilonuz düzenli olarak aylık 1,5-2 kilo kadar artmalıdır. Büyümesi artık detaylara indirgenmiştir. Saç çizgisi belirlenmiştir. Göz araları yakınlaşmış ve kulaklar kafatasında olması gereken yerlere doğru hareketini tamamlamak üzeredir. Emme hareketi yaptığını ultrasonda görmeniz mümkün olabilir.
Artık tüm eklemlerini rahatlıkla hareket ettirebilir. Daha önce doğum yapanlar bu haftalarda bebek hareketlerini hissedebilirler, yeni anne olacakların ise daha 1-1,5 ay beklemesi gerekmektedir. Cinsiyetini de bebeğin pozisyonu elverdiği sürece öğrenmeniz mümkündür.
17-18. Gebelik Haftaları: 200 grama ulaşmıştır. İskelet sistemi gün be gün gelişmekte ve kemikleri sertleşmekte cilt altında yağ depolanmaktadır. Sinir sistemi gelişimi de devam etmektedir. Bu haftalarda sinirlerin üzeri miyelin denen koruyucu zar ile kaplanır. Kulakları artık duymaya başlar. Cinsiyet gelişimi tamamlanmıştır. Ama hala cinsiyetini öğrenemeyen ebeveynler olabilir. Karnınızın büyümesi ile sizin omurganız her geçen gün artan yükünü dengelemek için öne doğru çekilir. Bu haftalardan itibaren bel ağrılarınız olabilir.
19-20. Gebelik Haftaları: Beyin ve sinir sisteminin daha da olgunlaşmasıyla koku, tat alma, görme, duyma ve dokunma merkezleri gelişir. Sağlıklı bir bağ kurmak için onunla konuşabilir, müzik dinletebilirsiniz. Cildini amnios sıvısının etkilerinden koruyan kremsi tabaka oluşmuştur. Bu dönemde gebeliğin tam yarısını geride bırakmış oluyorsunuz. Bebeğiniz 300-400 gr civarında ve boyu ( baş-ayak ) 25 cm kadardır. Bebeğinizin son doğum ağırlığı şimdikinin 9-10 katı olacaktır. Beslenmenizin içeriği bu aylarda bebeğin ihtiyaçlarını karşılamalıdır.
21-22. Gebelik Haftaları: 450 gr kadar olan bebeğinizin tüm vücudu ince tüylerle kaplanmıştır. Kaş çizgileri de belirginleşmiştir. Bebeğiniz artık yutma hareketi yapabilir. Yuttuğu amnios sıvısı doğuma kadar akciğer ve hava yollarının gelişimini sağlamak için çok gerekli olup aynı zamanda idrarının da kaynağıdır. Bu yutma hareketleri sayesinde hem bebeğin gelişimi sağlanır hem de içinde yüzdüğü sıvı miktarı dengede tutulur.
İlk kez anne olacakların bir kısmı hala ilk hareketlerini hissetmemiş olabilirler. Bu haftalarda onlarda bu mutluluğu yaşayacaklardır. Diğerleri ise bu dönemde tekmelerini kuvvetlendirirler. Bebek hareketleri bebeğin iyi olduğunu gösterir. Artık bebek hareketlerini takip etmelisiniz. Her zamankine oranla azalma görüldüğünde doktorunuza başvurun. Hemen telaşa kapılmayın bebeğiniz de artık uyku periyotları yaşamaktadır.
23-24. Gebelik Haftaları: Ağırlığı 650 grama ulaşmıştır. Cildi hala kırışık olsa da altındaki yağ dokusunun gelişmesi ile hızla düzelecektir. Parmak ve ayak izleri bu haftalarda oluşur. Başındaki tüyler saç halini alır. İkinci trimesterin bitimi ile bebeğiniz ikinci dönemeci de atlatmıştır. Artık küçük bir bebek halini almıştır. Akciğer gelişimi hızlanmış, surfaktan dediğimiz ve doğumdan sonra soluk alıp verirken çok önemli olan bir madde yapımı başlamıştır. Bu haftada doğan bebeklerin ileri düzey yeni doğan yoğun bakım merkezlerinde azda olsa yaşam şansı olabilir.
25-26. Gebelik Haftaları: Artık ultrasonda daha tombik görülür. Ağırlığı 700-800 gram ve boyu 35-38 cm'ye ulaşmıştır. Kıl yapımı tamamlanmış kaşları, saçları ve tırnakları oluşmuştur. Dış sesleri daha iyi tanımlamakta ve tanıdık seslere tepki verebilmektedir. Akciğer damarları artmış, hava yollarının gelişimi ve surfaktan yapımı önem kazanmıştır. Ultrasonda da seçilebilen solunum kas hareketleri başlamıştır. Solunan amnios mayi akciğer gelişimi için gereklidir. Bebek doğum kanalından geçerken akciğerlerindeki bu sıvıyı dışarı atacaktır. Bu haftadan itibaren gebelik şeker taraması yapılmalıdır. Size verilen 50 gr glikoz ile hazırlanan solüsyondan bir saat sonra kan şekeriniz ölçülür. Eğer yüksek bulunursa diğer aşamalara geçilir. Gebelik şekeri saptandığı takdirde doktorunuzun tavsiyelerini sıkı sıkıya takip etmeniz, diyetinizin profesyonel olarak düzenlenmesi gerekmektedir
27-28. Gebelik Haftaları: Bebeğiniz anne karnın keyfini çıkarmakta kilo alıp düzenli uyuma periyotları geçirmektedir. Göz kapaklarını açıp kapatabilir. Kirpikleri oluşmuştur. Bu hafta doğar ise birçok merkezde yaşam şansı olduğu kabul edilmekle beraber daha akciğerlerin hava ile karşılaşması için çok zamana ihtiyaç vardır. Bu haftada annenin takibi de önem kazanmaktadır. Tansiyon ölçümleri, ayak bileğinde oluşan şişlikler ve kilo takibi önemlidir.
29-30. Gebelik Haftaları: Kemik iliğinde kan yapımı başlamıştır. Bebeğiniz hızla büyümektedir. Kilosu 1300 gr ve boyu da 40 cm'ye ulaşmıştır. Bu hızlı büyümenin ihtiyaçlarını karşılamak için diyetinizin protein, demir ve özellikle kalsiyumdan zengin olması gerekir. Sinir sistemi gelişimi de devam etmektedir. Bebeğinizin beyin gelişimi doğum sonrası 5 yaşına gelene kadar devam eder. Bu dönemde omega-3 bakımından zengin balık ürünleri bolca tüketilmelidir. Bebeğinizin iyi olduğundan emin olmak için hareketlerini takip etmeniz son aylarda daha önem kazanmaktadır.
30-34. Gebelik Haftaları: Bebeğiniz artık son hazırlıklarına başlamıştır. Cildi deri halini almış, kırışıkları daha da düzelmiş lanugo denen tüyler azalmaya ve anne karnında bebek cildini suya karşı koruyan kremsi madde çekilmeye başlamıştır. Göz bebeği kas gelişimi sayesinde büyüyüp küçülerek ışığı fark edip tepki verebilir. Çoğu bebek başı aşağıda olacak şekilde doğum kanalına yönelmeye başlamıştır. Bazı bebekler son zamana kadar ters durabilirler. Bu haftalar erken doğumun sık görüldüğü haftalardır. Son hazırlık ve alışverişlerinizle yorulmamaya dikkat edin.
34-37. Gebelik Haftaları: Boyu 45 cm ağırlığı 2400-2700 gr olmuştur. Yuttuğu amnios sıvısı bağırsaklarında mekonyum denen ilk kakasını oluşturmaya başlamıştır. Bebek sıkıntıya düştüğü zaman bu ilk kakasını anne karnındayken de yapabilir. Bu bebek için tehlikeli bir durumdur. Bu yüzden son ayda daha sık doktor kontrolü hem sizin hem de bebeğin sağlık durumunun değerlendirilmesi için önemlidir. Şikayetiniz olmasa dahi kontrollerinizi ihmal etmeyin. Son ayda büyüyen bebeğiniz daralan yeri nedeniyle büyük dönme hareketi yapamaz ama tekmeleri yeterli ve kuvvetlidir. Bebek hareketlerini takip edin. Hareket sayısı her bebek için farklıdır. Önemli olan eskiye göre azalıp azalmadığıdır. Eğer azaldığını düşünüyorsanız doktorunuza başvurun.
37-40. Gebelik Haftaları: Bebeğiniz miada ulaşmıştır. Organları kendi başlarına çalışacak olgunluğa ermiştir. Ağırlığı 3000 gr üzerindedir. Ortalama doğum ağırlığı 3500 gr olarak kabul edilse de her bebeğin doğum ağırlığı farklı olacaktır. Ultrasonda saptanan doğum ağırlığı farklı olabilir buna şartlanmayın. Artık her an doğum olabilir, hazırlıklarınız tamamlanmış olmalıdır. Kendinizde akıntının artması, suyun gelmesi, sancıların sıklaşması, kanama olması gibi doğum belirtilerinin olup olmadığını gözlemleyin. Bu sure içinde doğumunuz başlamamışsa son hafta da doktor kontrolünü ihmal etmeyin gün geçmesi durumundaki size uygun takip planınızı öğrenin.
41. Gebelik Haftası: Bazı bebekler geç doğabilir ancak bu durum yakından takip edilmesi gereken bir durumdur. Ultrason ve kalp atımı takipleri ile bebeğin ve annenin bu süreçte iyi olduğunun kontrol edilmesi gerekir. Bazı durumlarda doğumun başlatılmasına karar verilebilir. Doktorunuz ile bağlantı halinde kalın ve bebek hareketlerini takip edin. Geç doğan bebekler onları suya karşı koruyan kremsi tabaka azaldığından ciltleri özellikle avuç içleri ve ayak tabanları kırışık ve tırnakları oldukça uzamış olarak doğarlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder